Talka invazīvās sugas – krokainā roze – izplatības mazināšanai

Pasaules Dabas Fonds un Dabas aizsardzības pārvalde kopā ar Lidl 10. septembrī aicināja piedalīties dabas saglabāšanas iniciatīvas “Daru labu dabai” talkā Jaunķemeros. Pasākums turpināja ikgadējos darbus invazīvās svešzemju sugas – krokainā roze – izplatības mazināšanai.

10.09.2022 | Jaunķemeri

Talcinieki

“Daru labu dabai" pasākumi talku veidā sniedz ikvienam interesentam iespēju tikies ar dabas ekspertiem un kopīgi darboties dabas teritoriju atjaunošanā, gūstot jaunas zināšanas par dažādiem biotopiem, dabas vērtībām un šoreiz tieši par piekrastes biotopiem - kāpām, to lomu ekosistēmā un galvenajiem apdraudējumiem. Dienas uzdevums bija ravēt invazīvo auga sugu - krokaino rozi (Rosa rugosa). 

“Invazīvās sugas, kuru vidū ir arī krokainā roze, negatīvi ietekmē vietējās augu un dzīvnieku sugas un biotopus, stipri samazinot vietējo sugu daudzveidību. Visjutīgākie ir tieši piejūras kāpām raksturīgie augi. Vietās, kur aug krokainā roze, samazinās arī atpūtai piemērotas platības, un atpūtnieki izvēlas ar šiem augiem neapaugušas pludmales vai to daļas,” stāsta Dabas aizsardzības pārvaldes Ķemeru Nacionālā parka dabas centra vadītāja Agnese Balandiņa.

Aicinot iedzīvotājus iesaistīties talkā, Lidl Latvija Korporatīvās sociālās atbildības vadītāja Antra Birzule atzīmē: ""Lidl" saprot vides bioloģiskās daudzveidības lomas nozīmīgumu ekosistēmās. Tās veicināšana ir daļa no mūsu ilgtspējas stratēģijas. Iesaistoties iniciatīvā “Daru Labu Dabai” mēs aicinām visus Latvijas iedzīvotājus pievērst lielāku uzmanību vides bioloģiskās daudzveidības nozīmīgumam un nākt palīgā vietējai dabai, samazinot invazīvo augu negatīvo ietekmi uz mūsu apkārtējo vidi.”

Pasākuma noslēgumā visi talcinieki tika cienāti ar spēcinošu zupu.

Labie darbi dabai talku veidā notiek īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās, tostarp, nacionālajos parkos. Tie piemēroti no 10 līdz pat 100 cilvēku lielam skaitam. Kopīgi talkojot, iespējams ne tikai palīdzēt Latvijas dabā saglabāt tās unikālās ainavas, bet arī mācīties par Latvijā sastopamajām dabas vērtībām, praktizēties dažādu biotopu ieteicamajos apsaimniekošanas darbos, kā arī apceļot un izzināt Latviju.

Par iniciatīvu “Daru labu dabai” vairāk uzzini: www.darudabai.lv

Par "Lidl"

“Lidl”, kā daļa no Nekarzulmas pilsētā (Vācijā) bāzētās “Schwarz Group”, ir viens no lielākajiem pārtikas mazumtirdzniecības uzņēmumiem Vācijā un Eiropā. Ar vairāk nekā 12 200 veikaliem un 220 loģistikas centriem "Lidl" pašlaik strādā 31 valstī, kā arī ir pārstāvēts Āzijā, nodarbinot ap 376 000 cilvēku. 

SIA “Lidl Latvija” tika izveidots 2018. gada februārī un savu veikalu tīklu Latvijā atvēra 2021.gada 7. oktobrī. Šobrīd “Lidl Latvija” veikalu tīklā ir jau 30 veikali 13 Latvijas pilsētās.

Mediju kontaktiem

Korporatīvās Komunikācijas departaments
pr@lidl.lv

Kategorijas


Padalies tālāk

Skatīt vairāk